Εργαστήριο Eπικοινωνίας της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Ιατρικής
Η Επικοινωνία Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ιατρικής είναι ένας γνωστικό πεδίο που στοχεύει μεταξύ άλλων να παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις για τη φύση της επιστημονικής εργασίας, την τεχνολογική καινοτομία και την εφαρμογή σύγχρονων ιατρικών πρακτικών, τη γνωριμία με τη θεωρία και την πράξη της επικοινωνίας, την εφαρμογή της σε θέματα της δημόσιας κατανόησης της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής, της καλλιέργειας δεξιοτήτων για την επεξεργασία κρίσιμων τεχνοεπιστημονικών προβλημάτων και της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής.
Σκοπός του Εργαστηρίου Επικοινωνίας Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ιατρικής είναι η κάλυψη των ερευνητικών και διδακτικών αναγκών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε σχετικά πεδία τόσο σε προπτυχιακό και όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Το Εργαστήριο διεξάγει επίσης βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στην Επικοινωνία της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Ιατρικής. Το Εργαστήριο στοχεύει σε κάθε μορφής συνεργασία με εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα κ.λπ. καθώς και με διακρατικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι βασικές του επιδιώξεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάληψη – ανεξάρτητα ή από κοινού με άλλους φορείς – ερευνητικών προγραμμάτων, τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων (εργαστήρια και συνέδρια), τη δημοσίευση ερευνητικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
Επίσης το Εργαστήριο σχεδιάζει να προσκαλέσει σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες που υπηρετούν το αντικείμενο του εργαστηρίου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του.
Εργαστήριο Βιογραφικής Μάθησης και Μετασχηματιστικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών
Το Εργαστήριο Βιογραφικής Μάθησης και Μετασχηματιστικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών εκπονεί διεπιστημονική έρευνα σε τομείς που αφορούν στη διεργασία της μάθησης κατά την ενηλικιότητα, όπως και τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων αναφορικά με κάθε είδους τυπικής, μη-τυπικής ή άτυπης μαθησιακής δράσης. Συγκεκριμένα μελετώνται οι ιστορίες που αφηγούνται οι άνθρωποι για τη ζωή τους, στο πλαίσιο της διαλεκτικής σχέσης μάθησης και μετασχηματισμού – τροποποίησης της προσωπικότητας και του κοσμοειδώλου, μέσω της ανάλυσης σε βάθος και της κατανόησης της βιογραφίας, όπως ξεδιπλώνεται από τους ίδιους τους αφηγητές. Το εργαστήριο επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ των φοιτητριών και των φοιτητών του ΕΑΠ καθώς και εκείνο των δυνάμει πτυχιούχων του.